1 maja 2020

MAKARON RYŻOWY Z TOFU I WARZYWAMI




Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny obiad w klimacie azjatyckim. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam potrawy z dodatkiem mleka kokosowego.


Składniki na 2 porcje:
  • 400 ml mleka kokosowego
  •  pół dużej cukinii lub 1 mała
  • 1 mały bakłażan
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  •  150 g makaronu ryżowego  
  • 180g tofu
  •  sok z 1 limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka
  • pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Tofu przyprawiamy słodką papryką i zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię i bakłażan kroimy w grube kostki. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie przez około 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy dalej przez 5 minut. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki ,2 łyżki sosu sriracha, sok z limonki i mieszamy. Na koniec dodajemy namoczony i odcedzony makaron i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. 
Smacznego :)


1 komentarz:

Copyright © Słodko mi , Blogger