2 kwietnia 2020

SERNIK MATCHA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ


W tym roku pod koniec marca wypadły 35 urodziny mojego T.  Miały one wyglądać zupełnie inaczej. Nie było gości, nie było tortu, ponieważ stwierdziliśmy, że i tak sami go nie zjemy. Był za to sernik matcha, gra w Monopol i szampan Piccolo. Mimo wszystko było miło.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Ciastka i masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na papier wykładamy masę ciasteczkową i wklepujemy ją równomiernie w dno formy. 
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 1 k g twarogu sernikowego
  • ok. 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 jajek
  • 2 pełne łyżeczki herbaty matcha
  • 1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania:

Jajka, masło, budyń, herbatę i cukier miksujemy. Stopniowo dodajemy masę serową i miksujemy, do momentu otrzymania jednolitej masy.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w kąpieli wodnej (ja na spód piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą) w temperaturze 160 stopni przez około godzinę. Studzimy.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g czekolady mlecznej
Z tych proporcji wyjdzie trochę więcej polewy niż potrzeba nam do polania sernika.

Sposób przygotowania:
Śmietanę zagotowujemy w rondelku. Zestawiamy z ognia. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę i odstawiamy na 5 minut. Następnie dokładnie mieszamy do momentu otrzymania gładkiej i lśniącej polewy. Polewamy nią sernik i odstawiamy do zastygnięcia. 

Dodatkowo:
  • kilka truskawek do dekoracji
Sernik dekorujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki. 
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger