31 marca 2020

ZDROWE KANAPKI Z GUACAMOLE I TOFU



Moi drodzy,
mam dzisiaj dla  Was propozycję smacznego i zdrowego śniadania, tj. wegetariańskie kanapki z guacamole i tofu, które samo w sobie nie ma smaku, ale dobrze przyprawione nadaje potrawom charakteru.


Składniki:
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 plastry pomidora (użyłam żółtego malinowego)
  • kiełki rzodkiewki
  • 100 g tofu
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: słodka papryka i sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Guacamole:
Awokado zgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy.
Tofu kroimy w kostkę, a następnie przyprawiamy solą i papryką. Smażymy na oliwie przez około 3 minuty. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oliwy.
Chleb smarujemy guacamole, układamy na nim tofu, plastry pomidora. Posypujemy kiełkami i gotowe.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger