25 sierpnia 2018

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI SEZONOWYMI




 Kochani, mam dziś dla Was przepis na proste pyszne kruche pachnące latem ciasto z owocami sezonowymi. Co tam macie w ogródku? Jeśli mieszkacie w mieście, to szybciutko lećcie na bazarek albo kupcie łubiankę owoców od jakiejś staruszki i zabierajcie się do roboty. Osobiście polecam porzeczki bo idealnie przełamują słodycz ciasta.


Składniki: 
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  •  3 żółtka jaj,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • szczypta soli,
  • 1-2 łyżki śmietany 18% 
  • cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy kurkumę i cukier, mieszamy.  Następnie do suchych składników dodajemy pokrojone w kostkę masło i palcami wcieramy je w pozostałe składniki do momentu otrzymania jednolitej masy. Dodajemy żółtka, imbir i sól i delikatnie mieszamy rękami (nie ugniatamy). Dodajemy śmietanę i szybko łączymy z pozostałymi składnikami pamiętając o tym, że ciasta kruche nie lubią być długo miętoszone. Dzielimy na  4 porcje z czego 3 chowamy w torebkach do zamrażalnika na później bo z pewnością domownicy będą się w najbliższym czasie upominali o jeszcze. Ciasto wylepiamy palcami na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez ok 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Układamy na nim owoce, posypujemy cukrem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Po ostudzeniu wykładamy na ciasto owoce sezonowe i posypujemy je cukrem.

Smacznego :)








2 komentarze:

Copyright © Słodko mi , Blogger