12 września 2018

PASTA Z KREWETKAMI W MAŚLANO-PARMEZANOWO-CYTRYNOWYM SOSIE

 Wiem, że jestem  trochę monotonna, ale ostatnio mój młodszy brat zaserwował nam najlepszy na  świecie makaron z krewetkami w genialnym maślano-parmezanowym sosie. Muszę, po prostu muszę sprzedać Wam przepis na to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Jeśli jesteście fanami krewetek, gwarantuję, że stanie się ono stałym punktem w Waszym menu. Na moich zdjęciach brakuje szpinaki i pietruszki i powiem Wam, że nawet bez tych dodatków makaron wymiata.

 Składniki na 2 porcje:
  • makaron spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • szczypta płatków chilli
  • 400g dużych krewetek
  • pół łyżeczki przyprawy włoskiej
  •  2 szklanki szpinaku baby
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:

W garnku gotujemy makaron. W międzyczasie na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek z 1 łyżką masła. Dodajemy czosnek i chilli i jeszcze przez chwilę smażymy. Dodajemy oczyszczone  krewetki,  przyprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy przyprawę włoską i szpinak, smażymy aż zwiędnie. Na tą samą patelnię wrzucany odcedzony wcześniej makaron. Dodajemy drugą łyżkę masła, parmezan i pietruszkę  Mieszamy pastę do momentu rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z palnika. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny. 


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger