5 marca 2018

SAŁATKA ZŁOSOSIEM I AWOKADO




Mam dziś dla Was prosty przepis na zdrową, pięknie prezentującą się, pachnącą wiosną i naprawdę pyszną sałatkę podawaną  w wydrążonych  awokado.



Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 15 dag wędzonego łososia
  • 1 ogórek zielony
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytrtyny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Łososia kroimy w paseczki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ pozostawiając 0,5 cm w skórce.
Wnętrze awokado nacieramy 1/2 soku z cytryny, pozostałym sokiem skrapiamy wydrążony miąższ i kroimy go w kostkę. Ogórka również kroimy w kostkę, mieszamy z awokado i łososiem. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przekładamy do wydrążonych awokado i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz