28 lutego 2018

ROZGRZEWAJĄCY KREM WARZYWNY





Robiłam ten krem już kilka razy z rzędu i wciąż mi się nie znudził. Jest wprost idealny na ciężkie zimowe czasy, mocno rozgrzewa i syci. Bardzo, bardzo polecam, szczególnie roślinożercom :)




Składniki:

  • bulion warzywny
  • 4 średnie mrchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 ziemniaki
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 por
  • ząbek czosnku
  • szczypta startego świeżego imbiru
  • pieprz, sól
  • starty na grubych oczkach parmezan

W sporym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy kostkę warzywną. Wszystkie warzywa obieramy,  kroimy w kostkę/ w piórka i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zupę zdejmujemy z gazu, dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli bulionu jest zbyt dużo w stosunku do warzyw, odlewamy trochę do szklanki, żeby krem nie wyszedł zbyt rzadki. Blendujemy i w razie czego dolewamy z powrotem wodę. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego i startym parmezanem.
Smacznego i trzymajcie się ciepło w te okrutnie zimne dni! No i jedzcie dużo rozgrzewających potraw :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz