13 czerwca 2017

SERNIK Z TRUSKAWKAMI

 

Sezon truskawkowy kwitnie. Chociaż ostatnio cierpię na permanentny brak czasu, nie zamierzam dać temu sezonowi przejść mi tak po prostu koło nosa. O nie! Koktajle truskawkowe poszły już w ruch. W tym roku na pewno się zmobilizuję i zrobię odpowiednie zapasy mrożonych truskawek na zimę. Będą też dżemy i soki. Muszę zatrzymać je jakimś sposobem przy sobie na cały rok. W pewien listopadowy okropny szary dzień na pewno zachce mi się wypić taki letni koktajl. Nie zamierzam wtedy pluć sobie w brodę. Tymczasem mam dla Was przepis na obłędny i prosty w wykonaniu sernik z truskawkami.

Składniki na spód:
  • 340 g ciastek pełnoziarnistych
  • 120 g roztopionego masła
Ciastka dokładnie kruszymy blenderem/malakserem, a następnie mieszamy z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji piasku.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na niego masę ciasteczkową i wyrównujemy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce lub krócej w zamrażalce.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • szklanka śmietany kremówki 36%
  • 4 jajka
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (można zastąpić trzcinowym lub brązowym)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu waniliowego)
  • 300 g truskawek (mogą być mrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową (oprócz truskawek) miksujemy do połączenia składników. Nie należy miksować zbyt długo. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Truskawki kroimy na połówki  i układamy na górze wciskając je delikatnie do środka, jednak tak by wystawały.
Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce przez około 12 godzin. 

Życzę Wam smacznego :)

Źrodło: www.mojewypieki.com









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz