15 marca 2016

DOMOWA PIZZA


W menu prawie półwłoszki nie może zabraknąć prawdziwej włoskiej pizzy. Pani pizza jest stałym weekendowym bywalcem w naszym domu. Przepis pochodzi z samych Włoch. Zdradziła mi go pewna mamma italiana, a Pan Domu delikatnie go zmodyfikował i z czasem doszedł do perfekcji :) Cóż mogę powiedzieć? Dziś moja rola w kuchni jeśli chodzi o pizzę ogranicza się tylko i wyłącznie do konsumpcji. Uwielbiam i z całego serca polecam!!!

Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/3szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1/8 kostki drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Przykładowe dodatki, czyli to na co akurat mamy ochotę:
  •  sos pomidorowy- passata z pomidorów z dodatkiem przyprawy do pizzy lub ziół wymieszana z odrobiną ketchupu.
  • pieczarki
  • oliwki
  • szynka
  • mozzarella
  • rucola
  • parmezan starty na grubych oczkach
Do miski wsypujemy suche składniki i rozdrobnione drożdże. Dodajemy wodę i ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, podsypujemy je maką. Gdy ciasto jest już wyrobione, wgniatamy w nim dziurkę, wlewamy do niej oliwę z oliwek i znów ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy w misce na 45 minut w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek i nakłuwamy je. My pieczemy naszą pizzę na okrągłej blaszcze z dziurkami o średnicy 23 cm. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, kładziemy pokrojoną lub startą na tarce mozzarellę, a nastepnie pozostałe składniki. Pieczemy ok 12-13 w termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem i świeżą rucolą.

Buon appetito!


4 komentarze: