10 marca 2016

BATONY FIT


 


Kochani, mam dziś dla Was przepis na pyszne i zdrowe batoniki z bakalii i orzechów. Jedynym ich mankamentem było to, że trochę się rozpadały, ale to może kwestia dodania mniejszej ilości miodu lub banana. My do przygotowania batonów użyliśmy poniższych składników, ale możecie wrzucić do nich to na co akurat macie ochotę, np. rodzynki, figi, daktyle.
Składniki:
  • ok 400 g mieszanki orzechów
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • półtora banana
  • ok półtorej łyżki miodu
  • płatki owsiane (tyle by po wymieszaniu ich z reszta składników konsystencja batonów była zwarta)\
  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:
W misce rozgniatamy banana na papkę, dodajemy miód i mieszamy do połączenia składników. Orzechy i bakalie kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do miski i mieszamy z papką miodowo-bananową. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy masę do połączenia składników. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta dodajemy jeszcze płatków owsianych. Prostokątną formę o wymiarach ok 25x30 cm (może być mniejsza, wtedy batony wyjdą grubsze) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na niego masę i ładnie ją rozprowadzamy. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni  przez 18-20 minut. Studzimy, kroimy i wcinamy bez wyrzutów sumienia :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz