3 listopada 2015

TIRAMISU', czyli poderwij mnie :)












Dzisiaj mam dla Was przepis na coś bardzo bliskiego memu sercu bo włoskiego, na coś pysznego, zarazem delikatnego i wyrazistego- Tiramisu (wł. tirarsi sù – ocknąć się, przebudzić się; tirami sù 'poderwij mnie'). Miałam przyjemność studiować w tym pięknym kraju i przez 4 lata objadać się włoskimi specjałami i nie raz zajadałam się właśnie tiramisu'. Na pewno większość z Was próbowała tego deseru. Tiramisu jest pyszne, kremowe, rozpływa się w ustach, a co najważniejsze można je szybko i łatwo przygotować. Idealna opcja dla tych, którzy nie lubią piec lub nie mają na to czasu. Uwaga, nie przygotowujcie go jeśli gościć będziecie ciężarne, gdyż deser zawiera surowe jajka i alkohol. Ja przygotowując swoje tiramisu' pominęłam likier Amaretto, a deser i tak był pyszny. Tiramisu' najlepiej przygotować w pucharkach lub w przeźroczystym naczyniu żaroodpornym bo widać wtedy jego warstwy. Zajadamy go łyżeczką jak lody bo ma dość luźną konsystencję.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.pl. Troszkę go zmodyfikowałam :P


Składniki:
  • 750 g schłodzonego serka  mascarpone
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów 
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej
  • kakao do oprószenia
  • 50 ml likieru amaretto (opcjonalnie)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Żółtka i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodajemy mascarpone, w kilku turach, miksując do połączenia składników. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i jeśli macie ochotę kieliszek amaretto, miksujemy.
W drugim naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie mieszamy ją z masą serową.
Zaparzamy i studzimy kawę. Biszkopty wykładamy do pucharków lub naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego. Kawę wylewamy łyżką na biszkopty, by nią porządnie nasiąkły. Na biszkopty wykładamy warstwę sera. Na ser ponownie wykładamy biszkopty i nasączamy je kawą. Wykładamy drugą warstwę sera i pięknie wyrównujemy. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy gotowy deser do lodówki, najlepiej na całą noc, ponieważ masa długo tężeje. Przed podaniem oprószamy nasze tiramisu' kakao.
Buon appetito!


3 komentarze:

  1. Mój ulubiony włoski deser:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeden z moich ulubionych deserów, już dawno nie robiłam, muszę koniecznie zrobić w tym miesiącu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham Tiramisu! A Twoje wygląda bosko ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń