18 października 2015

SERNIKOBROWNIES OREO


Pyszne i stosunkowo łatwe ciasto wg lekko zmodyfikowanego przepisu ze strony Moje Wypieki. Super kontrast delikatnego sernika i mocno czekoladowego brownies. Dla mnie rewelacja. Polecam.






Składniki na masę serową:
  • 100 g białej czekolady
  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  •  ziarenka z 1 laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
W misie miksera ucieramy twaróg, cukier, jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka), wanilię. Dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie miksujemy tylko do połączenia się składników. 

Składniki na masę brownies:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanka mąki pszennej (lub nawet mniej, trzeba uważać dodając i pilnować by masa nie stała się zbyt gęsta)
  • 2 łyżki rumu (ja dodałam 2 łyżki Soplicy staropolskiej bo akurat taką miałam w domu)
  • 18 ciasteczek Oreo
Czekoladę roztopiamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajka lekko roztrzepujemy z cukrem. Dodajmey roztopioną czekoladę, rum (wódkę) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy przesiane kakao i mąkę, dokładnie łączymy z masą czekoladowo - jajeczną.
Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy na zmianę masę sernikową i masę brownie, by powstały nieregularne warstwy. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonymi lub całymi ciastkami oreo.
Pieczemy w 180ºC przez około 30 minut  lub do momentu, aż masa serowa będzie sprężysta przy dotyku.
Upieczone ciasto studzimy i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.



1 komentarz: