23 kwietnia 2015

BABECZKI RAFFAELLO




Dziś mam dla Was przepis na cudowne babeczki kokosowe, które zrobiłam mojemu partnerowi, miłośnikowi kokosa i wszystkiego co kokosowe na imieniny do pracy. Niestety nie zdążył zjeść ani jednej bo szybko zniknęły. Dobrze, że mi jedną zostawił, przynajmniej Wiem co za przepis Wam sprzedaję :P Dlatego w najbliższy weekend pewnie zrobię je jeszcze raz :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i moim zdaniem jest genialny!

Pamiętajcie, że wieczór wcześniej trzeba przygotować krem z białej czekolady!!!!

Składniki na 12 babeczek:

150 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
120 g mąki pszennej
70 g wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego (ja dodałam aromatu waniliowego bo nie mogłam znaleźć w sklepie kokosowego, ale wyszło ok)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i odstawiamy.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki, aromat lub likier i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 
Blachę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wykładamy i studzimy na kratce. Ja upiekłam babeczki wieczór wcześniej bo wtedy nie są takie świeże i łatwiej wydrążyć otwory na dżem.


Krem z białej czekolady:

230 g białej czekolady, posiekanej
300 ml śmietany kremówki 36%

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do roztopienia się czekolady. Studzimy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

Dodatkowo:

pół szklanki dżemu malinowego
70 g wiórków kokosowych
12 pralinek Raffaello

Wiórki kokosowe wysypujemy na suchą patelnię i podprażamy do uzyskania złotego koloru, często mieszając by wiórki się nie przypaliły. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

Wykonanie:
Wystudzone babeczki wydrążamy od góry (specjalnym przyrządem do wydrążania babeczek lub łyżeczką) i wypełniamy dżemem.
Schłodzoną masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy końcówkami miksera do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdabiamy babeczki. Następnie obsypujemy je wiórkami kokosowymi, a na wierzch każdej z nich kładziemy pralinkę Raffaello.
Przechowujemy w lodówce.

Miłego wcinania!








5 komentarzy:

  1. urocze :) i na pewno smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Rafaello to jedne z moich ulubionych pralin. Jeśli Twój wypiek jest w smaku taki jak one.. Jestem totalnie kupiona :)

    Babeczkom nie można odmówić uroku, ślicznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ostatnio fazę na kokosa, więc to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto nie lubi kokosowych łakoci? no może nasz tata ale on to pewnie jest wyjątkiem :P
    Cudne babeczki już sobie wyobrażamy ten smak :)

    OdpowiedzUsuń