14 kwietnia 2015

GRANOLA


Dziś mam dla Was przepis na pyszne śniadanie. Szczególnie polecam tym, którzy dbają o linię i zdrowe odżywianie a rano cierpią na brak czasu. Przepis na granolę znalazłam na stronie Kwestia Smaku.


 Składniki:
• 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
• 2/3 szklanki orzechów włoskich
• 1/2 szklanki pestek dyni
• 1/4 szklanki pestek słonecznika
• 1/4 szklanki sezamu
• 1/3 szklanki wiórków kokosowych
• 1 łyżeczka cynamonu
• mała szczypta soli morskiej
• 3 łyżki miodu
• 1/3 szklanki zaparzonej czarnej lub zielonej herbaty + sok z 1 cytryny
• 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujmy płatki owsiane, grubo posiekane orzechy włoskie, pestki, sezam, wiórki kokosowe, cynamon i sól, wszystko mieszamy.
Herbatę z sokiem z cytryny łączymy z miodem i wlewamy do miski z płatkami. Mieszamy i wykładamy na przygotowaną blaszkę. Rozkładamy równomiernie na całej powierzchni.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie mieszamy płatki i pieczemy przez kolejne 10 minut. Jeszcze raz mieszamy i pieczemy jeszcze przez 3 minuty na lekko miodowy kolor. Posypujemy rodzynkami i zostawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu wsypujemy do słoika. Zajadamy z jogurtem naturalnym i owocami.

 Smacznego!











3 komentarze:

  1. Domowa granola to coś wspaniałego :D Niestety nie możemy robić jej zbyt często bo u nas zapasy tej dobroci w słoiczkach nie czekają zbyt długo... maks 3 dni xD

    OdpowiedzUsuń
  2. taką granolę aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń