9 lutego 2015

BABECZKI NUTELLOWE





Dziś podzielę się z Wami przepisem na babeczki z Nutellą. Babeczki przygotowałam na przyjęcie z okazji 4 urodzin synka naszych przyjaciół. Zostały one odpowiednio udekorowane, co jeszcze bardziej zachęciło dzieciaki do ich pałaszowania. Wszystkie zniknęły bez śladu. Takie babeczki to naprawdę świetny pomysł. Fajnie wyglądają i super smakują. Bo które dziecko nie skusi się na Nutellę? :)


Składniki na 12 babeczek:
· 140 g masła
· pół szklanki drobnego cukru do wypieków
· 2 jajka
· 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
· 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
· Nutella
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem, na jasną, puszystą masę. 
Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. 
Dodajemy ekstrakt i miksujemy.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 
Dodajemy do masy maślanej na zmianę z jogurtem, mieszając szpatułką do połączenia składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki do 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Wyjmujemy i studzimy.
W babeczkach wykrawamy otwory. Nutellę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Nadziewamy babeczki.

Krem z Nutelli:
· 250 g serka mascarpone
· 2-3 łyżki Nutelli lub wg uznania
· 200 ml śmietany kremówki 36%


Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W miseczce mieszamy mascarpone z Nutellą.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ją do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki i dekorujemy babeczki. Do dekoracji można dodatkowo użyć kolorowych posypek.
Smaaaaaaaacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz