9 lutego 2015

BABKA JOGURTOWO-CYTRYNOWA Z NUTĄ KOKOSOWĄ



Prosta i szybka w przygotowaniu, puszysta i kremowa. Nic dodać, nic ująć. Jednym słowem pyszna babeczka! :) Dla urozmaicenia można ją potraktować jakimś dżemem :)

Składniki:
  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego (8 g)
  • 1 cytryna

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i odstawiamy. Dodajemy 3 łyżki wiórków kokosowych.
Całe jajka ubijamy mikserem przez kilka minut aż masa stanie się puszysta.
Stopniowo dodajemy oba cukry, cały czas ubijając.
Dodajemy jogurt, olej, skórkę startą z cytryny oraz sok z niej wyciśnięty i miksujemy.
Do masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, mieszamy szpatułką.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do niej masę i wyrównujemy.
Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 160°C do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Można udekorować lukrem cytrynowym: 3/4 szklanki cukru pudru rozcieramy grzbietem łyżki z 4 łyżkami soku z cytryny.
 
 
Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz