31 marca 2014

TORT BEZOWY Z KREMEM Z LEMON CURD I FRUŻELINY TRUSKAWKOWEJ


Lubicie bezy? Jeśli tak to tym razem zapraszam na pyszny tort bezowy przełożony dwiema warstwami kremu z lemon curd i frużeliną truskawkową. Jest lekki i rozpływa się w ustach, a truskawki, cytryna i beza to idealne połączenie!
Składniki na 3 blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny

Blachy  smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy, np. talerzem, 3 okręgi o średnicy 20 cm. Ubijamy białka na sztywno i dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier.  Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na narysowane okręgi i wyrównujemy. Pieczemy przez ok 1 h na środku piekarnika w temperaturze 140 ºC (proponuję po 30 minutach przełożyć blachy)  lub  z termoobiegiem przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC uważając, żeby beza się nie przypaliła.
Krem z lemon curd:
125 g serka mascarpone
150 g lemon curd (przepis na lemon curd znajdziecie na moim blogu)
200 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki lemon curd
W miseczce mieszamy łyżką mascarpone i lemon curd.
W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę (można ubić od razu 400 ml śmietany również na krem z frużeliną). Dodajemy ją do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy bądź miksujemy przez chwilę na małych obrotach by pozbyć się ewentualnych grudek.

Krem z frużeliną:
250 g serka mascarpone
300 g frużeliny truskawkowej (przepis na frużelinę znajdziecie na moim blogu)
200 ml śmietany kremówki 36%
W miseczce mieszamy łyżką mascarpone i frużelinę.
W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodajemy ją do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy.

Krem na górę:

200 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone

Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy bądź miksujemy.

Przygotowanie:

Na paterze kładziemy pierwszy bezowy blat. Rozsmarowujemy na nim krem z frużeliną.   Warstwę truskawkową przykrywamy drugim bezowym blatem.  Pokrywamy go kremem z  lemon curd oraz kilkoma „plamkami”  lemon curd. Na warstwie cytrynowej kładziemy trzeci wierzchni blat i pokrywamy go masą z mascarpone i bitej śmietany.
Tort ozdabiamy pokrojonymi w plasterki truskawkami lub wg uznania.



Smacznego! 








1 komentarz:

  1. Szczerzę jakoś tak nie przepadamy za bezą ale taki sobie ostatnio postawiłyśmy cel aby upiec taką, która będzie nam odpowiadać, np. z dodatkiem mąki kokosowej. Mamy nadzieję, że wyjdzie nam tak pięknie jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń