- Od 1959 r. dyrektorem Warszawskich Zakładów Ciastkarskich (WZC) był mój ojciec Aleksander. Receptura wuzetki pochodzi z przełomu lat 40. i 50., czyli czasu powstania Trasy W-Z. Jednak ciastko produkowały wówczas wyłącznie zakłady WZC. Rozprowadzane były po kawiarniach i sklepach firmowych pod nazwą Camargo - mówi".
A oto przepis:
Ciasto:
6 jaj
pół szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
3-4 łyżki kakako
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
(Do ciasta można dodać 2-3 łyżki dżemu, np. malinowego).
Białka oddzielamy od żółtek. W metalowej misce ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania błyszczącej masy. Do masy białkowej dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej, cukier waniliowy i żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników, tak żeby białka nie opadły.
Przekładamy ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy je równomiernie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez ok 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzimy ciasto, wyjmujemy z formy i kroimy wzdłuż na dwie równe części.
Krem:
1 litr śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wody. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy.
Poncz:
1 szklanka wrzątku
2 łyżki kakao
1 łyżka alkoholu (wódki, spirytusu lub wiśniówki)
Dolną część biszkopta wkładamy do formy i nasączamy ponczem. Przekładamy obficie kremem (zostawiamy trochę śmietany do dekoracji ) i przykrywamy górną warstwą.
Polewa czekoladowa:
60 g czekolady mlecznej
60 g czekolady gorzkiej
40 g masła
Masło roztapiamy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy posiekane czekolady. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i polewamy ciasto.
Dekoracja:
bita śmietana
wiśnie w zalewie
Dekorujemy kleksami bitej śmietany przy użyciu rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki oraz wiśniami.
Wuzetkę chowamy do lodówki co najmniej na kilka godzin.
Życzę smacznego!
Czekałam na ten wpis:):) Najlepsze ciacho na świecie, tylko w Twoim wykonaniu:)
OdpowiedzUsuń