30 września 2013

CIASTO MARCHEWKOWE⁄ TORT MARCHEWKOWY



Nigdy wcześniej nie jadłam ciasta marchewkowego i pomyślałam, ze jesień to idealna pora roku, żeby je upiec. Ciasto bardzo dobre, oryginalne, aromatyczne i wilgotne, aczkolwiek z kremem z serków Philadelphia trochę za ciężkie jak na mój gust, dlatego polecam lżejszy krem z mascarpone i bitej śmietany. Najlepiej smakuje na drugi dzień! Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.
 A oto efekt. Taaadaaaaaaaam :)
Składniki:
  2/3 szklanki mąki pszennej
  pół szklanki drobnego lub zwykłego cukru
  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  1 łyżeczka cynamonu
  1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  1/4 łyżeczki soli
  1/3 szklanki oleju rzepakowego
  2 jajka, roztrzepane
  1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub włoskich i laskowych)
  pół szklanki posiekanych odsączonych ananasów z puszki
  1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.

Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy łyżką.


Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok. 40  do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, a następnie wyjmujemy i studzimy jeszcze na blacie.
 2 propozycje kremu:
Krem z Philadelphii :
  300 g serka Philadelphia
  6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
  1 szklanka przesianego cukru pudru (można zmniejszyć ilość cukru wedle uznania)  
  1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. 

Krem z mascarpone:
Jeśli chcemy uzyskać lżejszy krem proponuje wykonać go z mascarpone i bitej śmietany.
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone, pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii i mieszamy łyżką lub delikatnie miksujemy.

 
Wystudzone ciasto przekrajamy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi lub laskowymi, delikatnie oprószamy cynamonem.
Życzę smacznego :)


4 komentarze:

  1. marchewkowe wypieki ubóstwiam, a ten torcik pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Uwielbiam ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto marchewkowe jest przepyszne! Niestety na mąkach bez glutenu już tak nie powala :/

    OdpowiedzUsuń