26 września 2013

KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO





Za oknem szaro i ponuro, więc postanowiłam zrobić coś kolorowego i rozwiać te wstrętne chmury :) Zdecydowanie wolę tęczę. Sernik jest prosty, smaczny, orzeźwiający i UWAGA- niskokaloryczny! Nie dodałam do niego cukru pudru. A dzieciom na pewno sprawi wiele radości. 

Składniki:
5 różnokolorowych galaretek 
4 duże serki homogenizowane waniliowe po 200 gr
ewentualnie owoce do górnej warstwy bez serka 


Sernik można zrobić w misce lub plastikowym pojemniku wyłożonym folią spożywczą tak, żeby jej końce wystawały ponad misę⁄pojemnik.



Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku każdą w osobnym naczyniu i czekamy aż ostygną.
1. Zaczynamy od galaretki bez serka, która finalnie będzie znajdowała się na górze sernika. Wlewamy ją do misy i wstawiamy do lodówki, tak żeby stężała na tyle, byśmy mogli wlać kolejna warstwę nie powodując ich wymieszania.
2. Łączymy koejną galaretkę z serkiem waniliowym. Przelewamy masę na zastygniętą galaretkę w misce, wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami.
Moja rada: proponuję rozpuścic na początku 3 galaretki i dopiero kiedy będzie tężała 3 warstwa, rozpuścić kolejne. W ten sposób unikniemy tężenia jeszcze nie wlanych do misy galaretek.
Całość wstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki aby warstwy dobrze zastygły. Przed podaniem odczepiamy delikatnie folię od miski łapiąc za wystające końce. 
Następnie wywracamy sernik na talerz tak aby czysta galaretka znalazła się na górze. Odrywamy delikatnie folię spożywczą od sernika i gotowe!

Życzę smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz