27 października 2013

BABKA JOGURTOWO-CYTRYNOWA



Musiałam wypróbować nową foremkę, więc wrzucam przepis na kolejną babkę. Jeszcze lepsza niż poprzednia, wilgotna, idealnie wyrośnięta. Nie ma przy niej dużo pracy, a efekt naprawdę fajny. Przepis pochodzi z bloga MW. Nic nie poradzę, uwielbiam ten blog, a przepisy Pani Doroty są niezawodne.

Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu greckiego)

Masło ucieramy mikserem na jasny puch. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Po kolei wbijamy jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Miksturę przekładamy do większej miski. Dodajemy wiórki, migdały, sok i skórkę z cytryny, a następnie mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Formę z kominem o wysokości 10 cm i średnicy 22 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremki i wyrównujemy. Pieczemy około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (przez pierwsze 15 minut w temperaturze 160º C, później w 180º C ). Studzimy i wyjmujemy. Posypujemy cukrem pudrem przesiewając przez sitko lub polewamy lukrem.
 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier puder wsypujemy do miseczki, zalewamy sokiem i rozcieramy tyłem łyżki do gładkości. Polewamy babkę.
 
Życzę smacznego :)










5 komentarzy:

  1. Cudowna babka! Chętnie zjadłabym kawałek na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i zachęcam do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale :)
    Hmm... A jakbym dała maślankę zamiast jogurtu, to nadal wszystko byłoby dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze mówiąc nie wiem bo nie próbowałam, ale kto wie. W razie czego proszę o relację jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń