3 listopada 2013

BABECZKI Z KRÓWKAMI I ADWOKATEM

Kolejna inspiracja znaleziona na blogu Pani Doroty www.mojewypieki.com z moimi modyfikacjami- pyszne babeczki z adwokatem i krówkami z dwukolorowym kremem z bitej śmietany i kakao.



Przepis na 12 babeczek
Składniki na  babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki:
170 g drobnego cukru do wypieków
250 g mąki pszennej
odrobina mąki do obsypania krówek
150 g cukierków krówek
150 g masła 
125 ml adwokata
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukierki kroimy na małe kawałki i obtaczamy je w mące (krówki mają tendencję do opadania na dno). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, odkładamy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. 

Wbijamy całe jajka, ucierając po każdym dodaniu. 

Miksując wlewamy adwokat. 

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, całość mieszamy szpatułką. Dodajemy   posiekane krówki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Formę na babeczki wykładamy papilotkami i wlewamy do nich ciasto.Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 20 do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Skrajamy wyrośnięte "czubki" babeczek, tak aby ich powierzchnia była gładka. 

Krem:

400 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki kakako
3 łyżki cukru pudru (lub według uznanaia)
2 łyżeczki śmietan fixu

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy krótko mikserem. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubijamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Krem rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki, tak by po jednej stronie znajdował się biały krem, a po drugiej krem kakaowy. Krem wyciskamy na babeczki i gotowe.


Życzę smacznego! :)







1 komentarz: