Dzień dobry :)
Mam dzisiaj dla Was przepis na fajny wegański obiad: pieczone kotleciki z tofu z frytkami z batatów i majonezem z awokado. Pycha :P
Frytki z batatów:
- 2 spore bataty
- słodka papryka
- sól
- oliwa z oliwek
Bataty obieramy, kroimy w słupki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy solą i papryką, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Kotleciki:
- 180 g tofu
- bułka tarta bezglutenowa
- sos sojowy
- papryka słodka
- sól
Tofu kroimy w poprzek w grubsze plastry. Wkładamy do miseczki. Przyprawiamy solą i słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tofu z lodówki i panierujemy w bułce tartej. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy je razem z batatami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Majonez z awokado:
- pół dojrzałego awokado
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę. Z połowy awokado wyjmujemy miąższ, umieszczamy go w miseczce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładka masę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz