Dawno mnie tu nie było. Mam dla Was przepis na przepyszne grzanki z pieczonym batatem, serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i roszponką.
Składniki:
- 2 kromki chleba
- 1 nieduży wąski batat
- 3 pomidorki koktajlowe
- 6 plastrów sera koziego w roladzie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól himalajska
- kilka listków roszponki
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Batat kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy przez około 7 minut, następnie odwracamy plastry i pieczemy przez kolejne 7 minut, aż bataty zmiękną i się zarumienią. Chleb grillujemy przez chwilę w grillu elektrycznym lub opiekamy w opiekaczu (można skropić go odrobiną oliwy). Na kromkach układamy ser kozi, plastry upieczonego batata i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Opiekamy w grillu tak, aby górna płyta grilla nie dotykała grzanek, w opiekaczu lub na patelni pod pokrywką do momentu aż ser się rozpuści. Serwujemy z liśćmi roszponki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz