26 sierpnia 2020

GRZANKI Z PIECZONYM BATATEM I KOZIM SEREM


Dzień dobry :)
Dawno mnie tu nie było. Mam dla Was przepis na przepyszne grzanki z pieczonym batatem, serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i roszponką.

Składniki: 
  • 2 kromki chleba
  •  1 nieduży wąski batat
  •  3 pomidorki koktajlowe
  •  6 plastrów sera koziego w roladzie
  •  1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól himalajska
  •  kilka listków roszponki 
Sposób przygotowania: 
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Batat kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy przez około 7 minut, następnie odwracamy plastry i pieczemy przez kolejne 7 minut, aż bataty zmiękną i się zarumienią. Chleb grillujemy przez chwilę w grillu elektrycznym lub opiekamy w opiekaczu (można skropić go odrobiną oliwy). Na kromkach układamy ser kozi, plastry upieczonego batata i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Opiekamy w grillu tak, aby górna płyta grilla nie dotykała grzanek, w opiekaczu lub na patelni pod pokrywką do momentu aż ser się rozpuści. Serwujemy z liśćmi roszponki. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger