Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 szczypty cukru
- 2 szczypty soli
- 1/4 kostki drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czasem dodaję do ciasta ziół
Przykładowe dodatki, czyli to na co akurat mamy ochotę:
- sos pomidorowy- passata z pomidorów z dodatkiem przyprawy do pizzy lub ziół wymieszana z odrobiną ketchupu
- oliwki
- szynka
- mozzarella
- rucola
- parmezan starty na grubych oczkach
- świeży rozmaryn
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy suche składniki i rozdrobnione drożdże. Dodajemy wodę, przyprawi i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest już wyrobione, robimy w nim dziurkę, wlewamy do niej oliwę z oliwek i znów zagniatamy do całkowitego połączenia składników. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek. Ja tym razem podzieliłam ciasto na mniejsze porcje i uformowałam pizzerinki. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, kładziemy pokrojoną lub startą na tarce mozzarellę, a następnie pozostałe składniki oprócz rucoli i parmezanu. Pieczemy przez ok 10-12 minut w termoobiegu. Pod koniec pieczenia posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem, a po wyjęciu z piekarnika świeżą rucolą.Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz