6 marca 2019

SERNIK TRUSKAWKOWO-MALINOWY FIT



Dawno nic nie piekłam, bo wiadomo: dieta, postanowienie, ograniczenie słodyczy. W zeszłą sobotę jednak zaprosiłam na kawę koleżanki i pomyślałam, że nie ma opcji, żeby przyjąć je bez ciasta. I dobrze zrobiłam, bo jednogłośnie stwierdziły, że spodziewały się, iż jak przystało na blogerkę kulinarną coś im do kawy zaserwuję. Dobrze więc, że nie zawiodłam :) Nie chcąc jednak zawalić diety i jednocześnie zdając sobie sprawę z braku silnej woli w obliczu domowych wypieków zdecydowałam się na coś w miarę dietetycznego, z jak najmniejszą ilością cukru. Jak na dietetyczny, sernik jest całkiem spoko, lekki, kwaskowy. Wierzchnia warstwa twarogowa trzymała się decydowanie lepiej na drugi dzień po dłuższym pobycie w lodówce. Generalnie sernik należy serwować prosto z lodówki. 


SPÓD:
Składniki:
  • 200 g płatków owsianych 
  • 20 gram otrąb pszennych
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane mielimy na mąkę owsianą, dodajemy resztę składników i ugniatamy w kulkę. Odkładamy na 30 minut do zamrażalki. Wyjmujemy i rozprowadzamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C, Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

MASA TRUSKAWKOWA:
Składniki:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek i malin świeżych lub mrożonych
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy 800 ml wody, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Do drugiego garnka wkładamy 500 g pokrojonych na plasterki truskawek i  rozgniecionych malin (lub w całości jeśli owoce są mrożone) i gotujemy aż owoce się rozpadną. Blendujemy je na  na mus, przeciskamy przez sitko,  dodajemy do galaretki, mieszamy i studzimy. Lekko tężejącą masę wylewamy na owsiany spód.

WIERZCH:
Składniki:
  • reszta twarogu sernikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru trzcinowego/brązowego lub słodziku
  • świeże owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i rozprowadzamy po wierzchu sernika . Dekorujemy owocami. Serwujemy prosto z lodówki.

Smacznego:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger