2 grudnia 2018

TORT NA 3 URODZINY W KLIMATACH ŚWIĄTECZNYCH




Taki tort upiekłam Kubie w zeszłym roku. Nie znalazłam wtedy czasu, żeby opublikować wpis. Czekał aż do dziś w wersjach roboczych. W środku nieco letni, lekki, malinowo-waniliowy, na zewnątrz w świątecznych klimatach jak na grudzień przystało. W najbliższym czasie czeka mnie upieczenie dwóch tortów urodzinowych, ale nie mam jeszcze koncepcji, jeden z nich będzie na pewno w klimatach bajkowych z motywem Psiego Patrolu na życzenie jubilata.

Składniki:
  • 225 g masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g)
  • 1 budyń malinowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g) + opcjonalnie odrobina różowego barwnika w żelu/paście*
  • 1 budyń czekoladowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i odkładamy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem do otrzymania jasnego i puszystego kremu maślanego. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką. Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części. Do każdej z nich dodajemy inny budyń (przesiany) i delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia składników.
Ciasto wykłada do 3 foremek o średnicy 21 cm każda, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównujemy Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Krem waniliowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1000 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie schłodzone składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy do powstania kremu.

Ponadto:
  • 200 g malin świeżych lub mrożonych (odmrożonych wcześniej na ręczniczku kuchennym)
  • kilka pełnoziarnisty ciasteczek pokruszonych na piasek (najlepiej zrobić to w malakserze)
  • czekoladowe gwiazdeczki Milky Way

Wykonanie:
Na paterze umieszczamy czekoladowy blat ciasta, wykładamy na niego połowę malin, przykrywamy 1/3 ilości kremu waniliowego. Na krem kładziemy blat malinowy, wykładamy na niego resztę malin i kolejną część kremu. Całość przykrywamy blatem waniliowym, Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem.
Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com
Pomysł na dekorację mojego autorstwa.
Smacznego :)






















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger