Taki tort upiekłam Kubie w zeszłym roku. Nie znalazłam wtedy czasu, żeby opublikować wpis. Czekał aż do dziś w wersjach roboczych. W środku nieco letni, lekki, malinowo-waniliowy, na zewnątrz w świątecznych klimatach jak na grudzień przystało. W najbliższym czasie czeka mnie upieczenie dwóch tortów urodzinowych, ale nie mam jeszcze koncepcji, jeden z nich będzie na pewno w klimatach bajkowych z motywem Psiego Patrolu na życzenie jubilata.
Składniki:
- 225 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g)
- 1 budyń malinowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g) + opcjonalnie odrobina różowego barwnika w żelu/paście*
- 1 budyń czekoladowy w proszku (bez cukru, opak. 40 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wykłada do 3 foremek o średnicy 21 cm każda, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównujemy Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Krem waniliowy:
- 500 g serka mascarpone
- 1000 ml śmietany kremówki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
- 200 g malin świeżych lub mrożonych (odmrożonych wcześniej na ręczniczku kuchennym)
- kilka pełnoziarnisty ciasteczek pokruszonych na piasek (najlepiej zrobić to w malakserze)
- czekoladowe gwiazdeczki Milky Way
Wykonanie:
Na paterze umieszczamy czekoladowy blat ciasta, wykładamy na niego połowę malin, przykrywamy 1/3 ilości kremu waniliowego. Na krem kładziemy blat malinowy, wykładamy na niego resztę malin i kolejną część kremu. Całość przykrywamy blatem waniliowym, Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem.
Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com
Pomysł na dekorację mojego autorstwa.
Pomysł na dekorację mojego autorstwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz