9 grudnia 2018

CIASTECZKA SERDUSZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I GALARETKĄ WIŚNIOWĄ



Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne maślane ciasteczka, które nie dość, że cudownie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują. Wcale nie są tak trudne w wykonaniu jakby się wydawało. Świetnie wplatają się w świąteczne klimaty. W najbliższym czasie planuję zrobić takie w kształcie gwiazdek.



Składniki:

Ciasteczka:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła (zimnego i pokrojonego)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 300 ml wody
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 100 g  białej czekolady 
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy z niego kulkę i  wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm, podsypując je mąką. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą dużej foremki w kształcie serca wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze. Na połowie ciastek wycinamy środki za pomocą mniejszej foremki. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 8 - 10 min. Upieczone ciastka odstawiamy do wystudzenia.

Dekorowanie:
Zagotowujemy 300 ml wody. Wsypujemy do niej galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każde pełne serce smarujemy białą czekoladą i przyklejamy na nie serce z dziurką. Gdy galaretka zacznie tężeć nalewamy ją ostrożnie do mniejszych serduszek. Pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego :)
Przepis prosto od Dr. Oetkera.






2 komentarze:

Copyright © Słodko mi , Blogger