Kochani, mam dziś dla Was przepis na proste pyszne kruche pachnące latem ciasto z owocami sezonowymi. Co tam macie w ogródku? Jeśli mieszkacie w mieście, to szybciutko lećcie na bazarek albo kupcie łubiankę owoców od jakiejś staruszki i zabierajcie się do roboty. Osobiście polecam porzeczki bo idealnie przełamują słodycz ciasta.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 3 żółtka jaj,
- ½ łyżeczki imbiru,
- szczypta soli,
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy kurkumę i cukier, mieszamy. Następnie do suchych składników dodajemy pokrojone w kostkę masło i palcami wcieramy je w
pozostałe składniki do momentu otrzymania jednolitej masy. Dodajemy żółtka, imbir i sól i
delikatnie mieszamy rękami (nie ugniatamy). Dodajemy śmietanę i
szybko łączymy z pozostałymi składnikami pamiętając o tym, że ciasta kruche nie lubią być długo miętoszone. Dzielimy na 4 porcje z czego 3 chowamy w torebkach do zamrażalnika na później bo z pewnością domownicy będą się w najbliższym czasie upominali o jeszcze. Ciasto wylepiamy palcami na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez ok 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Układamy na nim owoce, posypujemy cukrem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.Po ostudzeniu wykładamy na ciasto owoce sezonowe i posypujemy je cukrem.
Smacznego :)
mmm... pychotka :)
OdpowiedzUsuńidealne na letni podwieczorek :)
OdpowiedzUsuń