Lubię przygotowywać imprezki, oczywiście jeśli mam na to czas, z czym nie jest łatwo. Tym razem zafundowałam sobie dzień wolny, żeby wszystko ogarnąć na spokojnie a okazja była niebanalna- imieniny Pana Domu :) Oczywiście przygotowania zajęły mi więcej niż planowałam. Bez wolnego i niani absolutnie nie dałoby rady. A to tylko kilka przystawek...no i pyszny nutellowy torcik lodowy, którego niestety nie zdążyłam obfotografować...Także niebawem będzie powtórka z rozrywki bo absolutnie muszę sprzedać Wam na niego przepis. U mnie stanie się on stałą pozycją w imprezowym reperyarze, szczególnie latem.
Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie kilku past, którymi można posmarować, chleb, tortille pokrojone w trójkąty, czy umoczyć w nich np. surowe marchewki, warstwowej sałatki śledziowej i zawijanych tortilli w dwóch wersjach.
Impreza udała się, że hej. Jedzenie smakowało. Ja prz ystole raczej nie posiedziałam bo latałam za Kubą, który to z kolei latał jak oszalały za starszym kolegą i chciał robić wszystko to, co on. Było skakanie po łóżkach i tym podobne niebezpieczmne akropbacje. Pan Domu w tym czasie ogarniał gorące dania, przygotowywane na bieżąco, na oczach gości, niczym w ekskluzywnej restauracji :) Grana była nasza słynna pizza i tortille z grillowanym kurczakiem, warzywami i pomidorową salsą meksykańską. Ja osobiście dań gorących nie skosztowałam bo nasz syn, jak przystało na syna solenizanta postanowił poimprezować do 22. Przynajmniej nie poszło mi w biodra :) Dzięki synku! :)
A oto i przepisy:
GUACAMOLE (żródło: www.kwestiasmaku.com)
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- sól
- 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Awokado myjemy, obieramy, usuwamy pestkę, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski blendera. Dodajemy sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek i miksujemy na gładką pastę.
PASTA Z KUKURYDZY (źródło: www.simoncooks.pl)
Składniki:
- 3 kolby ugotowanej kukurydzy (lub 1 puszka konserwowa)
- garść świeżej bazylii
- odrobina świeżej papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kolby kukurydzy gotujemy do miękkości i obieramy. Jeżeli używamy kukurydzy z puszki, odsączamy ją. Dobrze jest wlać zalewę do miseczki – może być potrzebna do rozrzedzenia pasty.
Do miseczki wrzucamy kukurydzę, bazylię, odrobinę papryczki chili, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżkę masła. Blendujemy przez chwilę. Następnie dodajemy pozostałe masło, sól i pieprz do smaku i ponownie blendujemu do uzyskania gładkiej konsystencji.
HUMMUS (źródło: www.gazeta.pl)
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- łyżka pasy sezamowej (tahini)
- 2 łyżki oliwy
Miksujemy ciecierzycę, dodając kilka łyżek wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy) i sok z cytryny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę sezamową, sól i oliwę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolewamy nieco płynu i miksujemy jeszcze chwilę.
CZERWONE PESTO (źródło: www.markowysmak.com)
Składniki:
- pęczek bazylii
- ½ słoika suszonych pomidorów (ok.70-80 gram)
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 35 ml oliwy z oliwek
- garść orzechów włoskich
- 50 gram startego parmezanu
Obrywamy listki bazylii, opłukujemy je i suszymy. Suszone pomidory wykładamy ze słoika na sitko aby obciekły z oleju (jeżeli są w oliwie to nie musimy tego robić i wrzucamy bezpośrednio do blendera). Orzechy łuskamy i rozdrabniamy nożem na małe kawałki. Czosnek obieramy i razem ze wszystkimi składnikami wkładamy do blendera. Dodajemy ser i oliwę i zaczynamy mielić. Jeżeli w trakcie mielenia zawartość przyklei się do ścianki to ostrożnie otwieramy i łyżką zsuwamy składniki aby dostały się pod noże, można też dolać oliwy. Blendujemy do otrzymania gładkiej masy.
ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ (źródło: www.kwestiasmaku.com)
Na zdjęciu widzicie tylko 'próbkę' sałatki. Poniższe składniki wystarczą na całą michę :)
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
- świeżo zmielony pieprz
- 3 buraki
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 5 jajek
- 150 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na kawałeczki, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy do szklanej dużej salaterki. Smarujemy warstwą majonezu (ok. 1/3 ilości).
Buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach, buraki przez ok. 1 i 1/2 h, ziemniaki przez 1 h. Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na warstwie śledzia. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Smarujemy warstwą majonezu. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sałatki i smarujemy ostatnią warstwą majonezu.
Jajka gotujemy na twardo, drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Na wierzch kładziemy starty ser i szczypiorek. Odstawiamy na minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce.
ŚLIMACZKI Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM
Składniki:
- tortille
- serek kanapkowy ziołowy (ja tym razem użyłam Almette z ogórkiem i ziołami)
- szczypior
- łosoś wędzony
Przygotowanie:
Tortillę smarujemy obficie serkirm pozostawiając nieposmarowane brzegi. Na serku układamy kawałki postrzępionego wędzonego łosoia. Posypujemy posiekanym szczypiorem. Zwijamy szczelnie w rulonik i kroimy w poprzek na ślimaczki.
ŚLIMACZKI Z TORTILLI Z CZERWONYM PESTO
Składniki:
- tortille
- czerwone pesto z przepisu powyżej
- szczypior
- czarne oliwki
Przygotowanie:
Tortillę smarujemy obficie czerwonym pesto pozostawiając nieposmarowane brzegi. Na pesto układamy pokrojone drobno oliwki. Posypujemy posiekanym szczypiorem. Zwijamy szczelnie w rulonik i kroimy w poprzek na ślimaczki.
A Wy jakie przystawki zazwyczaj przygotowujecie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz