Lubicie chińszczyznę? Ja bardzo. Miałam już dość kurczaka gotowanego, pieczonego, smażonego i dlatego postanowiłam przygotować go w innej postaci. Traf chciał, że w Lidlu odbywał się tydzień azjatycki i z tej właśnie okazji zaopatrzyłam się w duże ilości makaronu sojowego oraz mleczka kokosowego. Na blogu smykwkuchni.blogspot.com znalazłam fajny przepis na kurczaka w mleku kokosowym i sezamie. Postanowiłam go przyrządzić w lekko zmodyfikowanej wersji i tak nam zasmakował, że jak tylko się skończył, zrobiłam go jeszcze raz i teraz stanie się on stałą pozycją w naszym domowym menu.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3/4 puszki mleczka kokosowego- sezam
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- przyprawa chińska 5 smaków (Kamis)
- przyprawa zielone curry po tajsku (Kamis)
- łyżka mąki kukurydzianejKurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażymy w rozgrzanym woku (ja smażyłam na zwykłej patelni, na oleju kokosowym). Zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy około 5-6 minut. Zagęszczamy mąką kukurydzianą ( najlepiej rozrobić ją najpierw w szklance z odrobiną sosu, żeby nam się nie zważyła). Na koniec posypujemy kuraka sezamem i wszystko pięknie mieszamy.
Jako dodatków do potrawy użyłam makaronu sojowego polanego sosem sojowym i chińskiej mrożonej mieszanki warzyw również z Lidla.
个饱 (Smacznego) !!! :)
Wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam chińskie smaki :)
OdpowiedzUsuńDziekuję i pozdrawiam :)
Usuń