Podczas poszukiwań zdrowych słodkości natknęłam się na ten wspaniały przepis na pyszny, lekki jak ptasie mleczko, delikatny, nie za słodki sernik bez sera, którego głównym składnikiem jest jogurt naturalny (przepis pochodzi z fitjestgit.blogspot.com). Wykonałam go z okazji Walentynek dla Pana Domu, wielbiciela zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania, w tortownicy w kształcie serca. Będzie on jednak idealny na każdą okazję.
Składniki na tortownicę o śr. 21 cm
Spód:
- 6 łyżek otrębów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 4 łyżki mleka
Masa:
- 800 g jogurtu naturalnego
- 4 białka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- szczypta soli
Polewa:
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Do podania:
- borówki amerykańskie lub inne owoce
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki na spód mieszamy łyżką i wykładamy na papier. Pieczemy przez 10 minut.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, budynie oraz jogurt naturalny.
Gotową masę wylewamy na upieczony spód ciasta. Pieczemy jeszcze przez 50 minut i pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku.
Czekoladę roztopiamy w kąpieli wodnej, wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki i jestem bardzo ciekawa czy taki "oszukany" sernik by mi smakował
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Zachęcam do wykonania i skosztowania :)
UsuńCiasto wychodzi słodkie (bardzo mi na tym zależy) czy może bardziej wytrawne ? :)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM
Jest delikatnie słodkie, ale nie mulące. Na pewno nie wytrwane. Pozdrawiam.
Usuń