27 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNY SERNIK POMARAŃCZOWY





Przepyszny sernik na spodzie czekoladowo-piernikowym z rodzynkami i skórką pomarańczową. Idealnie świąteczny smak. Polewa śmietanowo-pomarańczowa- mistrzostwo świata. Sernik jest dość pracochłonny, ale jego smak wynagradza krople potu wylane podczas przygotowywania :) Polecam bez dwóch zdań. Przepis z blogu Kwestia Smaku.



Składniki:

Masa serowa:

• 750 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie (najlepiej gęstego aby

bakalie nie opadły podczas pieczenia)

• 250 g sera mascarpone

• 3 łyżki mąki pszennej

• drobno starta skórka z pomarańczy, około 1/2 łyżeczki (tylko zewnętrzna pomarańczowa

część)

• 1 szklanka cukru

• 5 jajek

• 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%

• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

• 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego

• 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

• 1/2 szklanki posiekanych rodzynek (miękkich, królewskich)


Spód:

• 65 g ciemnej czekolady

• 65 g miękkiego masła

• 50 g drobnego cukru

• 1 jajko

• 40 g mąki

• 1 łyżka przyprawy piernikowej


Wierzch:

• 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego lub konfitury pomarańczowej

• 200 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

Okrągła tortownica o średnicy 23-25 cm posmarowana masłem i wyłożona

papierem do pieczenia.


Przygotowanie:

Spód:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Czekoladę łamiemy na kostki, roztapiamy, studzimy

(ma być lekko ciepła). Masło ucieramy z cukrem aż będzie puszyste (około 5 - 7 minut).

W innej miseczce ubijamy na pianę jajko (piana nie musi być sztywna). Łączymy wszystkie składniki delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką utarte masło roztopioną czekoladą, następnie z przesianą mąką i przyprawą piernikową, a na koniec z ubitym jajkiem. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 8 - 10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 175 stopni.

Masa serowa:

Do misy miksera wkładamy ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką i skórką startą z pomarańczy. Ucieramy mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo (w 3 - 4 partiach) dodajemy cukier cały czas  miksując na małych obrotach. Wbijamy kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodaniu. Na koniec miksujemy ze śmietanką,ekstraktem z wanilii lub nasionkami z laski wanilii i ekstraktem pomarańczowym. Masę wylewamy do formy. Na wierzchu układamy skórkę pomarańczową i rodzynki i delikatnie mieszamy by zatopić je w masie. W ten sposób bakalie nie powinny opaść na dno. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.


Wierch:
Wyjmujemy sernik i rozsmarowujemy na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Sernik od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W rondelku zagotowujemy dżem pomarańczowy razem z wodą, jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na powierzchni sernika. Sernik studzimy dokładnie i stopniowo, gdy jest już zimny zdejmujemy obręcz (najlepiej odkroić sernik od tortownicy ostrym nożem) i wstawiamy do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Kroimy ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.


Życzę smacznego!



5 komentarzy:

  1. Pomarańczowy, mmm bardzo świąteczny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik pomarańczowy pachnie i smakuje znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze raz polecam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda naprawdę dobrze i smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko, cudownie świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Słodko mi , Blogger