29 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA POMARAŃCZOWO-PIERNIKOWE


Ciasteczka są pyszne i mają prawdziwie świąteczny smak. Ładnie zapakowane mogą być miłym prezentem gwiazdkowym. I chociaż ozdabianie lukrem wymaga dużo cierpliwości (nie raz sobie przeklęłam) to i tak warto!
Przepis na kruche ciasteczka z Moje Wypieki z moimi modyfikacjami.

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy mikserem na jasną masę. Dodajemy cukier, dalej ucierając. Wbijamy jajko, dodajemy aromat pomarańczowy i sól, dalej ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika. Ucieramy na gładką masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Po godzinie wyjmujemy i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm, podsypując mąką. Mąką obsypujemy także wałek, żeby ciasto się nie przyklejało. Foremkami o różnych kształtach wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Studzimy.
Ozdabiamy lukrem królewskim.
 
Składniki na lukier królewski:
  • 90 g białka
  • 445 g cukru pudru
  • 5 - 7 kropli soku z cytryny
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na lukier. Ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera. Lukier musi być gęsty. Jeśli jest wg Was zbyt rzadki, należy dodać cukru pudru. Lukier można barwić barwnikami spożywczymi. Do dekoracji używamy jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek, wykałaczek, tutek zrobionych z papieru do pieczenia z odciętymi końcówkami.
 
Życzę smacznego :)



2 komentarze:

  1. Urocze :)
    Ślicznie je udekorowałaś :)
    Lukrowanie to jednak nie dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. No wymaga trochę cierpliwości to lukrowanie...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Słodko mi , Blogger