Takie placuszki to idealny prosty pomysł na śniadanie. Lekkie, słodko-słone, puszyste, mięciutkie. PYCHOTA :)
Przepis pochodzi ze strony www.poezjasmaku.pl. Placuszki zostały zrobione według przepisu Nigelli Lawson.
Składniki:
W jednym naczyniu miksujemy ricottę, żółtka, sól i mleko, w drugim ubijamy pianę z białek. Do zmiksowanej masy serowej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.
Do masy dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy resztę piany i mieszamy do całkowitego połączenia składników tak, żeby piana nie opadła.
Na patelni rozprowadzamy równomiernie olej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce masy i smażymy placki przez ok 1 minutę z każdej strony.
Placuszki z ricotty podajemy np. z cukrem pudrem i owocami (truskawki, maliny, granat) i śmietaną lub dżemem i śmietaną. Można udekorować miętą.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz