Kolejna inspiracja znaleziona na blogu Pani Doroty www.mojewypieki.com z moimi modyfikacjami- pyszne babeczki z adwokatem i krówkami z dwukolorowym kremem z bitej śmietany i kakao.
Przepis na 12 babeczek
Składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
170 g drobnego cukru do wypieków
250 g mąki pszennej
odrobina mąki do obsypania krówek
150 g cukierków krówek
150 g masła
125 ml adwokata
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
odrobina mąki do obsypania krówek
150 g cukierków krówek
150 g masła
125 ml adwokata
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukierki kroimy na małe kawałki i obtaczamy je w mące (krówki mają tendencję do opadania na dno). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, odkładamy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę.
Wbijamy całe jajka, ucierając po każdym dodaniu.
Miksując wlewamy adwokat.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, całość mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane krówki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami i wlewamy do nich ciasto.Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 20 do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Skrajamy wyrośnięte "czubki" babeczek, tak aby ich powierzchnia była gładka.
Krem:
400 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki kakako
3 łyżki cukru pudru (lub według uznanaia)
2 łyżeczki śmietan fixu
400 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki kakako
3 łyżki cukru pudru (lub według uznanaia)
2 łyżeczki śmietan fixu
Prezentują się wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń