28 sierpnia 2020

PIECZONE KOTLECIKI Z TOFU Z FRYTKAMI Z BATATÓW I MAJONEZEM Z AWOKADO




Dzień dobry :)
Mam dzisiaj dla Was przepis na fajny wegański obiad: pieczone kotleciki z tofu z frytkami z batatów i majonezem z awokado. Pycha :P


 Frytki z batatów: 
  •  2 spore bataty
  •  słodka papryka
  •  sól
  •  oliwa z oliwek 
 Sposób przygotowania:
Bataty obieramy, kroimy w słupki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy solą i papryką, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

 Kotleciki:
  •  180 g tofu 
  •  bułka tarta bezglutenowa
  •  sos sojowy
  •  papryka słodka
  •  sól
Sposób przygotowania:
Tofu kroimy w poprzek w grubsze plastry. Wkładamy do miseczki. Przyprawiamy solą i słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tofu z lodówki i panierujemy w bułce tartej. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy je razem z batatami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

 Majonez z awokado: 
  • pół dojrzałego awokado 
  • 1  łyżka oliwy z oliwek
  •  1 łyżka wody
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  sól 
 Sposób przygotowania:
 Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę. Z połowy awokado wyjmujemy miąższ, umieszczamy go w miseczce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładka masę.

 Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger