12 czerwca 2020

MAKARON RYŻOWY Z TOFU, MARCHEWKĄ I CUKINIĄ




Dzień dobry,
ostatnio męczę Was tu podobnymi przepisami, ale ponieważ ze względów zdrowotnych od jakiegoś czasu moje menu nie jest zbyt urozmaicone, pomyślałam sobie, że kilka wariantów podobnego przepisu może się przydać takim osobom jak ja. 

Składniki na 2 porcje:
  • 400 ml mleka kokosowego
  •  pół dużej cukinii lub 1 mała
  • 2 marchewki
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  •  150 g makaronu ryżowego  
  • 180g tofu
  • 1 lub 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • słodka papryka
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz i sól
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Tofu przyprawiamy słodką papryką i zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię kroimy w grube kostki, a marchew w pótalarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę podsmażamy. Dodajemy marchew i smażymy przez 5 minut, dodajemy cukinię i  dalej smażymy, aż warzywa nieco zmiękną. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy dalej przez 5 minut. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy mlekiem kokosowym, przyprawiamy szczyptą gałki muszkatałowej i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy namoczony i odcedzony makaron i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec dodajemy sos sriracha, wszystko mieszamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger