14 listopada 2019

TARTA Z GRZYBAMI I PROSCIUTTO






Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną wytrawną rozpływającą się w ustach tartę z grzybami leśnymi. Wreszcie wykorzystałam nasze zeszłoroczne zbiory podgrzybków, które czekały cierpliwie na dnie zamrażalnika. Tarta będzie doskonała również na zbliżające się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, jeśli pominiemy prosciutto. Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych www.kwestasmaku.com


Składniki na ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Składniki na nadzienie:
  • 350 g mrożonych leśnych grzybów
  • 100 g szynki prosciutto
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 40 g tartego sera np. parmezan, grana padano lub pecorino
  • 1 szklanka śmietanki 18% lub 30%
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do niej pokrojone zimne masło oraz sól. Składniki rozcieramy palcami do momentu powstania kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Stolnicę i wałek podsypujemy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż średnica formy i wykładamy nim dno i boki formy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy folię i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 10 minut na lekko złoty kolor.
Sposób przygotowania nadzienia:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Grzyby rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekane prosciutto. Smażymy przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając. Dodajemy grzyby i mieszając smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz natką pietruszki. Usuwamy liście laurowe.
Do oddzielnej miski wbijamy jajka i miksujemy je ze śmietanką oraz serem. Dodajemy grzyby i mieszamy. Masę wylewamy delikatnie na upieczony spód. Pieczemy przez ok. 20-30 minut w 180° C do momentu ścięcia się masy.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger