3 stycznia 2019

FIT MENU Z 3 POSIŁKÓW


Witajcie w Nowym Roku kochani. Życzę Wam, żeby okazał się on być lepszym niż poprzedni. Życzę Wam przede wszystkim zdrowia i spokoju ducha. Reszta jakoś się ułoży. Domyślam się, że wielu z Was chciałoby schudnąć i wiem również, że takie postanowienie jest jednym z najczęstszych postanowień noworocznych. Ja osobiście miałam takowych nie czynić, ale zmęczona  świątecznym obżarstwem uznałam, że jest to dobry moment, żeby coś zmienić. Na początek postanowiłam zrezygnować z chleba, wyrzec się słodyczy i wrócić do zdrowego, w miarę regularnego odżywiania. Pomyślałam też, że będę się z Wami dzielić moimi pomysłami na zdrowe posiłki. Podkreślam jednak na wstępie, że żadna ze mnie dietetyczka i że nie liczę kalorii. Składniki dobieram intuicyjnie, a ilości dostosowuję do swoich potrzeb.  
I jeszcze jedno, gorąco polecam picie letniej wody z cytryną na czczo. Podobno podkręca metabolizm. 


ŚNIADANIE: OMLET WYTRAWNY
Składniki:
  • 3 jajka
  • kilka listków świeżego szpinaku
  • pół pomarańczowego pomidora pokrojonego w kostkę
  • kilka plasterków duszonych pieczarek
  • oregano, pieprz, sól
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Do miseczki wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do masy jajecznej wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę z oliwek lub rozprowadzamy olej kokosowy. Nadmiar tłuszczu wycieramy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną oliwę/olej wlewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron po ok 3 minuty do zarumienienia.

DRUGIE ŚNIADANIE: JOGURT Z OWOCAMI
Składniki:
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 banan
  • kilka truskawek lub innych owoców 

OBIAD: DUSZONY SZPINAK
Składniki na 2 porcje:
  • paczka świeżego szpinaku
  •  10 pieczarek
  • 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • pół  pomarańczowego pomidora pokrojonego w kostkę
  • 10 zielonych oliwek
  • pół kostki sera feta
  • ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy je. Odlewamy nadmiar wody. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Dodajemy liście szpinaku i dusimy do momentu ich zwiędnięcia. Zestawiamy z ognia. Na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę ser feta.  Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger