29 czerwca 2016

LEMONIADA ARBUZOWO-MALINOWA

 
 
Po dłuższej nieobecności na blogu mam dla Was przepis na pyszną i orzeźwiającą letnią lemoniadę arbuzowo-malinową. W lemoniadzie zakochałam się bez pamięci w czasie mojego ostatniego pobytu w Warszawie, gdzie napój ten jest wszechobecny i absolutnie króluje prawie we wszystkich knajpach, restauracjach, barach, a nawet na ulicach, sprzedawany w mobilnych rowerowych punktach. Sprzedawcy prześcigaja się w wymyślaniu jej smaków i chociaż tradycyjna cytrynowa ze świeżą mięta jest wg mnie najlepsza, to pokusiłam się o wkonanie lemoniady w nieco innej, arbuzowo-malinowej wersji.
 
Składniki na 1 porcję:
 
150 g swieżych malin
250 g arbuza pokrojonego w kostkę
sok wyciśnięty z połowy limonki
kostki lodu
plastry limonki
kilka malin
szklanka lekko gazowanej wody
listki świeżej mięty
opcjonalnie cukier brązowy lub miód do posłodzenia
 
Sposób przygotowania:
 
Maliny i arbuza blendujemy na gładką masę. Przecieramy ją przez sito. Dodajemy szklankę wody i sok z limonki, mieszamy. Przelewamy do słoika/szklanki. Wrzucamy kostki lodu, plasterki limonki, kilka malin i listki mięty. Jeśli chcecie osłodzić Waszą lemooniadę, wystarczy rozpuścić w małej ilości ciepłej wody np. cukier brązowy  lub miód i dolać mieszankę do reszty, razem ze szklanką wody i sokiem z limonki.
 
Orzeźwienie gwarantowane :) 
 

 
 
 












 













 
















 






4 komentarze: