23 maja 2016

UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

 
Kochani, mam dla Was przepis na pyszne letnie ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com. Połączenie truskawek z rabarbarem to moim zdaniem najlepsze połączenie na świecie, taka słodko-kwaśna nuta. Bardzo, bardzo polecam ten przepis.


Składniki na kruszonkę:
  • 115 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy widelcem, aż powstanie kruszonka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
 
Składniki na ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i truskawki tniemy na mniejsze kawałki, mieszamy w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru i odkładamy.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy i odkładamy.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodajemy jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy.
Do masy maślanej wsypujemy odłożoną i przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników szpatułką.
Formę kwadratową o boku 23 lub 24 cm (ja piekłamm w tortownicy o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce. Przykrywamy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie.
 
Życzę smacznego i gwarantuję, że będziecie zadowoleni! :)
 


















 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz