24 marca 2015

MASŁO ORZECHOWE




Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe. Jednak to sklepowe nie zawsze jest do końca zdrowe i dietetyczne. Kiedy zobaczyłam przepis na domowe masło orzechowe na blogu thepolkadotproject, wiedziałam, że muszę je zrobić. Kupiłam fistaszki i schowałam je do szuflady z zamiarem obrania ich następnego dnia. I tak przeleżały tam  dwa tygodnie. Zawsze znajdowało się coś ważniejszego do roboty: pranie, prasowanie pieluch, zabawianie synka itd. Wreszcie wczoraj zmobilizowałam się i wzięłam się do roboty, i chociaż łuskanie fistaszków prawie doprowadziło mnie do szału, nie żałuję. Masło jest przepyszne, ciągle je podjadam i zaraz trzeba będzie znów łuskać orzechy, aaaaaaaaaaaaaaaaa!

Składniki na słoik masła około 300 g:
  • 500 g orzeszków ziemnych w łupinach lub 300 g obranych (niesolonych)
  • 1 łyżka oleju roślinnego (użyłam oleju kokosowego)
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  • Orzechy obieramy ze skorupek i łupinek, podprażamy na rozgrzanej patelni
  • Umieszczamy je w misie malaksera z olejem i miodem i miksujemy (ostrą końcówką - nóż) przez kilka minut aż do uzyskania kremowej konsystencji
  • przechowujemy w zamkniętym słoiku do miesiąca
Smacznego!








 

7 komentarzy:

  1. Ja masło orzechowe robie bez soli i cukru - sama zmielone orzeszki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem zrobię bez ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam masło orzechowe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe masło orzechowe to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe masło orzechowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło orzechowe to raj dla podniebienia! Domowe jest zdecydowanie najlepsze i przede wszystkim wiemy co się w nim znajduje! :D

    OdpowiedzUsuń