24 lutego 2015

OMLET OWSIANY


 Dziś proponuję Wam śniadanie z cyklu "jak schudnąć i nie zwariować" :)
 Serwuję pyszny, zdrowy i pożywny omlet. Smakuje jeszcze lepiej popijany koktajlem owocowym. Przepis na koktajl znajdziecie w osobnym w pisie.


Składniki:
2 jajka
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 banan
szczypta cynamonu
oliwa z oliwek

Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i siemię lniane. Dodajemy rozgniecionego banana, dwa jajka, posypujemy szczyptą cynamonu i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, żeby płatki zmiękły. Oliwę rozprowadzamy na patelni ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną patelnię wykładamy masę omletową, nadajemy jej kształt (ja smażyłam omlet w foremkach do ciasteczek) i smażymy po ok 4 minut z każdej strony na małym ogniu.
Gotowy omlet można posmarować dżemem lub konfiturą.

Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. świetny i do tego ten koktajl to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  2. PYCHOTKA!! Zrobiłam dzisiaj na śniadanko i jednogłośnie stwierdziliśmy, że teraz jemy codziennie aż nam się znudzi hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) Strasznie się cieszę, że smakowało!

      Usuń