13 kwietnia 2014

TARTA POMARAŃCZOWA






Pierwszą z moich Wielkanocnych propozycji jest tarta pomarańczowa, która dzięki swojemu żółciutkiemu kolorowi świetnie się będzie prezentowała na świątecznym stole. Jest słodziutka i przepyszna. Pomarańczowa masa budyniowa na delikatnym kruchym cieście to naprawdę świetne połączenie. Przepis pochodzi z książki: "Ciasta domowe. Najlepsze przepisy". 

Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 ugotowane żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 (ja dodałam 3/4) kostki schłodzonego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Schłodzone masło siekamy nożem. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, cukier puder i rozgniecione widelcem żółtko, szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno i boki natłuszczonej formy na tartę, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC, aż lekko się zarumieni. Spód wyjmujemy i studzimy.
 
Masa:
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 5 żółtek
  • 10 dag kremowego sera białego (np. President)
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
 
Mleko miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek, sok z pomarańczy i ucieramy. Na koniec delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietanką i skórką z pomarańczy. Na podpieczone ciasto wylewamy masę. Następnie pieczemy je jeszcze przez 20-25 minut w 150ºC. Tartę wyjmujemy i studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa zastygła.
 
Do przystrojenia:
  • skórka kandyzowana z pomarańczy
  • pół białej czekolady
  • mięta
Tartę ozdabiamy startą na dużych oczkach białą czekoladą, kandyzowaną skórką z pomarańczy i listkiem mięty.
 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz