12 marca 2014

WARSTWOWY DESER WIELOOWOCOWY Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ





Z racji zbliżającej się wiosny i lata postanowiłam przygotować dzisiaj dla tych, którzy uwielbiają słodycze i nie mogą bez nich żyć, miewają "napady czekoladowe" tak jak ja, a chcą zrzucić trochę tłuszczyku i pięknie prezentować się w letnich strojach, nie mówiąc już o bikini, coś słodkiego w wersji "odchudzonej". Koktajl na pewno na jakiś czas zaspokoi nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Poniższa wersja to tylko propozycja, coś w rodzaju inspiracji dla Was. Już wkrótce będzie można użyć do niego świeżych truskawek, malin, jagód. Mmmmmmmmmmmmmm, na samą myśl ślinka cieknie! Dla trenujących- doskonały po treningu!

Składniki na 2 koktajle: 

400 g jogurtu greckiego
waniliowy serek homogenizowany Rolmlecz 
1 banan
10 truskawek świeżych lub mrożonych
1 dojrzałe słodkie kiwi
garść drobno posiekanych płatków migdałowych lub grubo zmielonych migdałów
żurawina

Jogurt grecki dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy pokrojonego banana, do drugiej pokrojone kiwi. Blendujemy. Na dno szklanek (kieliszków) wlewamy warstwę bananową. Blendujemy truskawki, wlewamy je na warstwę bananową i posypujemy połową migdałów. Do części jogurtu z kiwi dodajemy serek homogenizowany, mieszamy i wylewamy ostatnią warstwę. Posypujemy drugą połową migdałów i żurawiną. Ozdabiamy miętą. 

Z malinami i jagodami  taki koktajl z pewnością będzie pyszniejszy, ale na razie musimy się zadowolić tym co mamy.
Życzę zdrowego łasuchowania!


2 komentarze: