5 marca 2014

TARTA Z BUDYNIEM ADVOCATOWYM, BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

Tak bardzo tęsknię za latem, że próbuję je jakoś przywołać przynajmniej w swoich wypiekach. To prawda, że tegoroczna zima była dla nas bardzo łaskawa, ale kto nie tęskni za truskawkami, malinami, jagodami??? Oto moja letnio-zimowa propozycja. Gwarantuję, że w Waszych sercach zagości trochę słońca! Przepis na kruche ciasto i krem advocatowy pochodzą z MW.




Składniki:
Kruche ciasto:
·         130 g masła o temperaturze pokojowej
·         pół łyżeczki soli
·         35 ml mleka o temperaturze pokojowej
·         175 g mąki pszennej
·         pół łyżeczki cukru pudru
·         1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy. Ciasto owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na papier wysypujemy kulki ceramiczne, aby obciążyć ciasto (można zastąpić fasolą lub ryżem).
Nagrzewamy piekarnik do 220ºC, obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC i wstawiamy do niego ciasto. Pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 - 15 minut, aż spód się zarumieni.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wykładamy spód np. na paterę.

Krem/ budyń z advocatem:
·         350 ml mleka
·         250 ml advocatu
·         6 żółtek
·         80 g cukru
·         30 g mąki pszennej
·         30 g skrobi ziemniaczanej


Mleko doprowadzamy  do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Wlewamy advocat i mieszamy.
Cukier ucieramy z żółtkami do białości, wsypujemy wymieszane mąki i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlewamy do mleka z advocatem i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia grudek. Stawiamy na palniku o małej mocy i zagotowujemy cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze około 1 minuty dalej mieszając, do momentu zgęstnienia kremu. Przykrywamy folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona kremu i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Dodatki
śmietana kremówka 36%
cukier puder wg uznania
opakowanie truskawek
mięta do przystrojenia

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Na wystudzony spód wykładamy budyń. Przystrajamy truskawkami pokrojonymi w cienkie plasterki, bitą śmietaną (ja wyciskałam śmietanę z rękawa cukierniczego używając końcówki w kształcie dużej gwiazdki) i listkiem mięty. 

Życzę smacznego i powiewu lata :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz