24 lutego 2014

KRUCHE POMARAŃCZOWE CIASTECZKA SERDUSZKA

Śliczne stemplowane kruche ciasteczka o smaku pomarańczowym. Idealny prezent dla ukochanej osoby nie tylko na Walentynki ;) Inspirowałam się przepisem na kruche ciasteczka Doroty z MW. 



Składniki:
   2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
      1/4 łyżeczki soli
170 g masła, w temperaturze pokojowej
     3/4 - 1 szklanka cukru pudru
       1 jajko
Kilka kropli aromatu pomarańczowego (wg uznania); można zastąpić sokiem z pomarańczy i skórką startą z pomarańczy.
Masło i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na jasną, puszystą masę. Wbijamy jajko, dodajemy aromat i sól, dalej ucierając. Dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Wyjmujemy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka, przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyciskamy  stempelki.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Pyszny blog! Dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Z miłą chęcią odwiedzę!

    OdpowiedzUsuń