12 lutego 2014

BATONIKI Z RYŻEM PREPAROWANYM I PIANKĄ MILKY WAY





Postanowiłam wykorzystać składniki, które zostały mi z ostatnich wypieków i deserów i stworzyć z nich coś nowego. A oto efekt mojej twórczości- batoniki na ryżu preparowanym z pianką jak Milky Way. Muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle.



Składniki:

SPÓD
40 g masła
80 g ryżu preparowanego
50 g krówek
150 g mleka skondensowanego
100 g mlecznej czekolady

Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.W małym rondelku umieszczamy 100 g mlecznej czekolady, masło, krówki i mleko skondensowane. Podgrzewamy mieszając do momentu stopienia się czekolady i krówek i powstania jednolitej gładkiej masy. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy spodem łyżki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby masa stężała.



MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3 łyżki margaryny
20 g cukru wanilinowego
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka w proszku

Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Studzimy. Miękką margarynę ucieramy na puszysta masę. Dalej ucierając dodajemy ostudzone mleko. Dodajemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód i ponownie wkładamy do lodówki na ok 30-40 minut. Gdy masa stężeje wyjmujemy i kroimy na prostokąty.


POLEWA CZEKOLADOWA
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Czekoladą oblewamy batony. Gotowe :)

Życzę smacznego!



3 komentarze:

  1. Takie domowe wytwory są niesamowite ! Chętnie bym takiego teraz zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się, czegoś takiego jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W dzisiejszych czasach trudno zrobić coś czego ktoś jeszcze nie widział:) Dla mnie to super komplement! Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń