25 stycznia 2014

TORCIK-BATONIK Z MIODEM, RYŻEM PREPAROWANYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Jeśli musicie na szybko przygotować coś słodkiego, ale oczywiście nie tylko wtedy, gorąco polecam wykonanie tego właśnie smakołyku. Ryż preparowany, miód, mleko skondensowane i czekolada to cudowne połączenie. Ślicznie się prezentuje i jest pyszny. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda.



Składniki:
250 g grubo posiekanej mlecznej czekolady
40 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka skondensowanego
80 g ryżu preparowanego
25 g wiórków kokosowych
200 g grubo posiekanej białej czekolady

Płytką kwadratową formę o boku 18 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
W małym rondelku umieszczamy 200 g mlecznej czekolady , masło, miód i mleko skondensowane. Podgrzewamy mieszając do momentu stopienia się czekolady i powstania jednolitej gładkiej masy. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy ryż preparowany, wiórki kokosowe i mieszamy.
Masę przekładamy do formy i wyrównujemy spodem łyżki. Odstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut, aby masa stężała.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy przez kilka minut, polewamy masę w formie i ponownie wstawiamy do lodówki do momentu stężenia.
Pozostałe 25 g mlecznej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i robimy nią szlaczki na powierzchni torciku-batonika. Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia.
Torcik wykładamy z tortownicy lub kwadratowej formy na deskę do krojenia i kroimy ostrym nożem na trójkąciki bądź prostokątne batony.

Życzę smacznego :)





1 komentarz:

  1. O jeju to musi być rewelacyjne :D Super, że nadałaś wypiekowi kształt tortu, zawsze robi to wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń